Vissza a főoldalra Fejléc kép: gyümölcspálinkák

A védjegy

Magyarországon az utóbbi években nagy mértékben megnőtt a pálinka terméket forgalmazó vállalkozások száma. A választék jelentősen bővült, a termékek minősége azonban erősen változó, ezért a fogyasztó csak akkor bizonyosodhat meg arról, hogy milyen minőségű terméket vásárolt, ha kibontotta a palackot és megkóstolta a pálinkát.

Hogyan segíthetjük a fogyasztót abban, hogy gyakran ne csak a szerencsén múljon az, hogy jó minőségű pálinka kerül a poharába ?

A megoldás a Pálinkavédjegy !

A Pálinkavédjegy matricával ellátott palackokban laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatokkal ellenőrzött minőségű tételből származó pálinka van, és csak az előírt követelményeknek mindenben megfelelő termék kaphatja meg a védjegyet.


cherry.jpg

A védjegyről bővebben

A Pálinkavédjegyet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2011.okt.19-én kelt védjegyokiratában lajstromozta (védjegyokirat.pdf) A rendszer részletes működéséről a Pálinkavédjegy megfelelőség-tanúsító rendszer működési szabályzatában tájékozódhatnak, amit innen tölthet le.

A pálinka védjegy rendszer műszeres analitikai vizsgálattal alátámasztott érzékszervi bírálati rendszeren alapszik. A pálinka védjegy arról tájékoztatja a fogyasztót, hogy a pálinka átesett olyan műszeres analitikai vizsgálatokon, amelynek eredménye alapján megállapítható, hogy megfelel a jogszabályi elvárásoknak az összetétel vonatkozásában, továbbá érzékszervi bírálói minősítése is elérte a megkívánt szintet. A két feltétel együttes teljesülésekor kerülhet kiadásra a védjegy. A védjegy matricával jelzett palackokban, csak olyan pálinka lehet, amely pálinkaversenyeken ezüst, vagy aranyérmés minősítést kapna, mivel a minta érzékszervi vizsgálatát a 33/2010. (XI. 25.) VM rendelet – az országos pálinka- és törkölypálinka-versenyről, valamint az érzékszervi bírálók képzéséről – szerint kell elvégezni, és az a minta tekinthető érzékszervi vizsgálat szempontjából megfelelőnek, amely legalább 16 pontot ért el.